SLS 3D nyomtatás – sorozatgyártásra is

Az 1990-es évek elején indult fejlesztéseinek köszönhetően az EOS világszerte az SLS 3D nyomtatók piacvezető gyártójává vált. A vállalat jelenleg kétféle technológiával dolgozik: az egyik technológia műanyagok, a másik fémek 3D nyomtatására szolgál. Az EOS P 396 különböző műanyagokat képes szinterezni prototípus készítési és kis sorozatú gyártási feladatokra.

Közepes méretű, bonyolult geometriájú prototípusok vagy végleges alkatrészek gyártásához érdemes fontolóra venni az EOS P 396 használatát. A poliamidporok széles választékának köszönhetően a gép számos különféle területen alkalmazható, köztük közepes terhelésű ipari alkatrészek gyártásához is.

Az EOS P 396 az EOS közepes méretű, műanyagalapú SLS 3D nyomtatója
Az EOS P 396 az EOS közepes méretű, műanyagalapú SLS 3D nyomtatója. (A kép az EOS tulajdona.)

Az EOS P 396 a vállalat korábbi EOSINT P 395 nyomtató továbbfejlesztett változata, amely sebesség és hatékonyság tekintetében meghaladja az elődöt. A gyártó adatai szerint ez az újabb gép 38 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, a 3D nyomtatás sebessége pedig 32 százalékkal nagyobb. Ez részben az új 70 W-os CO2-lézernek, a por terítéséhez használt kis kopású, nagy sebességű porterítőnek, valamint a porterítési folyamat pontosságának javítása érdekében a por hőmérsékletét mérő új pontpirométernek köszönhető. 340 x 340 x 600 mm térfogatú nyomtatóterében az EOS P 396 hozzávetőleg 48 mm/h sebességgel és akár 60 mikronos rétegvastagsággal képes munkadarabot nyomtatni. Mindez persze az alkalmazott anyagtól függ, amelyből ez a rendszer igen sokfélét képes kezelni.

SLS 3D nyomtatási technológiával készült légbefúvó.
SLS 3D nyomtatási technológiával készült légbefúvó. (A kép a VARINEX Zrt. tulajdona.)

Az SLS-gépekben leggyakrabban a poliamid (PA) anyagot szokták használni, amelyet elterjedt szintetikus megjelenési formájában nejlonként ismerünk. A poliamidok sokoldalúságának és relatív teherbírásának köszönhetően a rendszer funkcionális alkatrészek és prototípusok széles választékát képes előállítani ipari,repülőgép- és autóipari, orvosi, ékszerészeti és egyéb alkalmazásokra. Emellett a rendszer polisztirolból is képes nyomtatni, amely alacsony olvadáspontjának és méretpontosságának köszönhetően jól használható precíziós öntéshez használt minták elkészítéséhez.

SLS 3D nyomtatási technológiával gyártott kuplungtárcsa.
SLS 3D nyomtatási technológiával gyártott kuplungtárcsa. (A kép a VARINEX Zrt. tulajdona.)

Az EOS P 396 működése

Az SLS egy porágyfúziós technológia, amely egy hőforrás, pontosabban egy nagy teljesítményű lézer használatával olvasztja össze az alapanyagot egy háromdimenziós tárggyá. Az EOS P 396 vékony rétegben műanyagport terít az építőplatformra egy semleges nitrogéngáz-kamrában, majd a 70 W-os CO2-lézer egybeolvasztja a port. A platform ezután lejjebb süllyed, és egy következőréteg por terül, majd a lézer újra működésbe lép. Ez a folyamat ismétlődik, amíg a tárgy el nem készül.

A nyomtatott munkadarabot körbevevő por támaszanyagként szolgál, így kifejezetten bonyolult, akár összeszerelt, vagy mozgó alkatrészekkel is rendelkező nyomatok is készíthetők. A modelleket a nyomtatótartályból való eltávolítását követően nagy nyomású levegővel lefújják, így távolítva el a felesleges, fel nem használt port. Az utómunkálatok tekintetében az SLS kevésbé időigényes, mint sok más 3D nyomtatási módszer.

Forrás: eos.info / A cikk a gyartastrend.hu oldalon jelent meg.

Ön elképzeli, megtervezi, mi legyártjuk!
Kézzelfoghatóvá szeretné tenni számítógépes modelljeit? 3D nyomtatási szolgáltatásunkkal segíthetünk Önnek megvalósítani ezt!
A VARINEX Zrt. 3D nyomtatás üzletága rövid határidővel vállalja EOS P396 lézeres szinterező rendszerrel poliamid anyagokból készült, sorozatban gyártott alkatrészek és funkcionális prototípusok gyártását.
Ajánlatkéréshez és az elérhető legkedvezőbb árért, kérjük kattintson az alábbi gombra, hogy kollégánk felvehesse Önnel a kapcsolatot.

Kérjen ajánlatot most!